Przepisy

Humus z figami i skórką cytrynową

Humus z figami i skórką cytrynową Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy (lub czystej wody) 2-3 suszone figi 2 łyżki pasty tahini 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)   Przygotowanie: Figi drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu […]

Czytaj dalej

Zdrowe odżywianie

Co jest kluczem do odchudzania?

Co jest kluczem do odchudzania, dobrego samopoczucia i zdrowia? Odpowiednia dieta? Ograniczenie kalorii? Aktywność fizyczna? Wytrwałość…? To też, ale nie to jest najważniejsze. Kluczem do osiągnięcia trwałej, skutecznej zmiany w sposobie odżywiania i w stylu życia jest UWAŻNOŚĆ. Dzięki praktyce uważności na co dzień i dieta, i ruch, i liczba kalorii zmieniają się niemal bezwysiłkowo, niemal samoistnie, a skutkiem ubocznym jest utrata zbędnych kilogramów, dobre samopoczucie i zdrowie. Czym jest uważność? […]

Czytaj dalej

Przepisy

Fasolka po bretońsku

To idealna potrawa dodająca energii na przedwiośnie 🙂 Zamiast sięgać po wychładzające i pełne chemii nowalijki, które o tej porze roku zaczynają nas już kusić ze straganów, lepiej jeszcze dogrzać się od środka gotując garnek fasolki po bretońsku z wykorzystaniem warzyw pozostałych z zimowych zapasów. To danie wyśmienicie smakuje również na następny dzień 🙂 Składniki: 1 szklanka białej fasoli 1/2 kostki bulionowej eko lub 2 szklanki bulionu warzywnego […]

Czytaj dalej

Przepisy

Pasztet z kaszy jęczmiennej, słonecznika i soczewicy

Kolejny pasztet powstały spontanicznie, z tak zwanych resztek. Bardzo często tak mam, że na bazie jednego składnika zalegającego w lodówce i domagającego się szybkiego zużycia buduję jakąś potrawę. W tym przypadku była to kasza jęczmienna. Zamiast lepić z niej kotleciki, co jest dość czasochłonne, przerobiłam ją na pasztet, który podany na ciepło jest też świetną propozycją na część dania obiadowego. Do tego surówka z kapusty kiszonej i jabłka i obiad lub kolacja gotowe […]

Czytaj dalej

Aktualności

O diecie jogina – wywiad

Bez względu na to, czy ćwiczysz jogę czy też nie, czy praktykujesz regularnie, czy też nie, dieta jest ważna. W bardzo dużym stopniu determinuje nasze zdrowie i dobre samopoczucie. O tym, co jeść, a czego lepiej unikać, opowiedziałam w wywiadzie dla magazynu „Joga”, który Wam serdecznie polecam – i wywiad, i magazyn (online i w wersji drukowanej) są warte uwagi 🙂 I choć mowa głównie o diecie jogina, to tak naprawdę dieta ta – regularna, […]

Czytaj dalej

Przepisy

Zupa z zielonej soczewicy

Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca kolorowa zupa jesieni 🙂 Nic dodać, nic ująć, tylko wypróbować 🙂 Nigdy nie sądziłam, że stanę się taką smakoszką zup! Kiedyś ich nie lubiłam twierdząc, że takie “wodniste jedzenie” to nie dla mnie. Samą zupą się nie najadałam, a zupa i drugie to było dla mnie za dużo. Teraz zupy gotuję niemal codziennie, ale moje zupy bynajmniej nie są wodniste, tylko prawie zawsze gęste i pożywne i w zupełności wystarczają jako […]

Czytaj dalej

Zdrowe odżywianie

Dokąd tak pędzisz i po co?

Jest pewna opowieść o koniu i o jeźdźcu. Koń galopuje, ile sił. Wygląda na to, że jeźdźcowi bardzo się dokądś spieszy. Widząc to, człowiek stojący przy drodze woła: „Dokąd tak pędzisz?”. A jeździec na to: „Nie wiem. Zapytaj konia!”. To opowieść o Twoim życiu. Jedziesz na koniu, nie wiedząc, dokąd on Cię niesie, ani nie potrafiąc go zatrzymać.  Tym koniem są Twoje nawyki – to bardzo silna energia, przyzwyczajenia, które […]

Czytaj dalej