Przepisy

Fasolka po bretońsku

Wrzesień 12, 2018

To idealna potrawa dodająca energii na przedwiośnie 🙂 Zamiast sięgać po wychładzające i pełne chemii nowalijki, które o tej porze roku zaczynają nas już kusić ze straganów, lepiej jeszcze dogrzać się od środka gotując garnek fasolki po bretońsku z wykorzystaniem warzyw pozostałych z zimowych zapasów. To danie wyśmienicie smakuje również na następny dzień 🙂

Składniki:

1 szklanka białej fasoli
1/2 kostki bulionowej eko lub 2 szklanki bulionu warzywnego
1 duża marchewka
1 duży pasternak (lub pietruszka)
1/4 selera
1 duży ziemniak
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
700 ml passaty pomidorowej (u mnie eko, bez soli i cukru)
2 listki laurowe
3 ziela ang.
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (koniecznie!)
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka majeranku
mielona kolendra na czubku łyżeczki
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chili i sól do smaku
olej/oliwa

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia przepłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem bulionu lub ekologicznej kostki bulionowej. W garnku z grubym dnem w emulsji oleju i wody udusić cebulę, liście laurowe i ziele. Dodać posiekany czosnek i pozostałe przyprawy, chwilę jeszcze razem dusić. Marchew, pasternak i seler obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do cebuli, wymieszać, wlać odrobinę gorącej wody i dusić na małym ogniu 10 min, kila razy mieszając (w razie potrzeby podlewać gorącą wodą). Dodać ugotowaną fasolę, passatę, sos sojowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min. W razie potrzeby uzupełnić wodą lub bulionem, w którym gotowała się fasola. Doprawić do smaku solą pieprzem. Smakuje z pieczywem lub bez, ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną i świeżą natką pietruszki. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *