Przepisy

Humus z figami i skórką cytrynową

Październik 3, 2018

Humus z figami i skórką cytrynową

Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g):

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy + kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy (lub czystej wody)
  • 2-3 suszone figi
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)

 

Przygotowanie:

Figi drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zblednować na pastę o ulubionej konsystencji 🙂 Co do skórki cytrynowej, to ja robię tak: kupuję cytryny bio. Dokładnie myję, przekrawam na pół, wyciskam sok. Skórkę zamrażam i zamrożoną wyjmuję, kiedy potrzebuję i ścieram na tarce o drobnych oczkach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *